Grootste nationale paardensportevenement Military Boekelo - Enschede terug naar de ‘oale groond’
Tickets
Nieuws

Grootste nationale paardensportevenement Military Boekelo - Enschede terug naar de ‘oale groond’

Boekelo - Enschede, 28 september 2016 - Na 26 jaar op de huidige locatie keert het hoofdterrein van de Military Boekelo - Enschede weer terug naar de ‘oale groond’, de nieuwe locatie in het Teesinkbos. Dit jaar vindt de 46e editie nog plaats op het oude terrein van ruim 55 hectare oppervlakte. Per 2017 vindt het grootste outdoor paardensportevenement van Nederland plaats op de nieuwe locatie. De aanleg van de N18, dwars over het terrein van de Military, maakte verhuizing noodzakelijk.

Aan de verhuizing gaat een geschiedenis gecombineerd met veel sentiment vooraf. Voorzitter Robert Zandstra: “Toen ik ruim twintig jaar geleden net bij de Military kwam greep burgemeester Mans de microfoon en zei: ‘luister, het gaat nu allemaal heel snel. Er is contact met Den Haag, de schop gaat in de grond, het gaat gebeuren.’ We hebben het dan over eind jaren negentig.” Gefinancierd door een aantal sponsors, de gemeente Enschede en uit eigen middelen liet het toenmalige bestuur een onderzoek doen. Dat moest antwoord geven op de vraag ‘stel dat de Cross Country in Boekelo blijft, wat zou dan een geschikt nieuw hoofdterrein zijn?’

Twee locaties

Uit dat onderzoek kwamen twee geschikte locaties naar voren. De Badweg en de locatie rond het Teesinkbos. Even was er sprake van dat het nieuwe terrein rond het nieuw aan te leggen sportcomplex aan de Boekelosestraat in Boekelo zou komen. Toen zo rond 2004 bleek dat het tracé van de N18 dusdanig leek te gaan lopen dat de Military geen crosscountry meer zou overhouden in Boekelo, kwam een eind aan deze plannen. De realisatie van het prachtige sportcomplex De Zweede kwam er wel.

Verbonden met Boekelo

De politiek opperde een variant die het landgoed de Weele moest ontzien. Toen duidelijk werd dat het parcours van De Military voor een groot deel gehandhaafd kon blijven werd het plan om het hoofdterrein naar de Badweg of naar het Teesinkbos te verhuizen weer uit de ijskast gehaald. Zandstra: “Uiteindelijk werd het tracé nog gunstiger bijgesteld en hebben de ontwikkelingen rondom de herindeling van gronden rond Boekelo en onze visie, die de verbinding tussen Usselo en Boekelo versterkt, ertoe geleid dat wij onze voorkeur hebben uitgesproken voor het Teesinkbos. Het nieuwe hoofdterrein van de Military wordt gezien als een mooie aanvulling op het sportcomplex. Denk bijvoorbeeld aan ruimte voor Toneelvereniging De Vriendschap. Op die manier kan het dorp Boekelo ook gebruik maken van ons terrein”, aldus Zandstra.  De komende twee jaren krijgt de Military de kans, gesteund door het College van B&W van de gemeente Enschede, om deze ambitie om te buigen naar een stevig model voor de toekomst.

Overijssels landschap

Naast de praktische kant van de verhuizing ontstaat er nieuwe energie. “Het terrein is iets kleiner dan het huidige hoofdterrein maar het is wel een hele mooie ambiance, omzoomd door het Overijssels landschap waar we ook een goede verbinding mee hebben. We vormen geen bedreiging voor al het moois, maar garanderen juist dat dat bewaard blijft. Het nieuwe hoofdterrein is ook geen permanent terrein. Het moet eens per jaar het middelpunt zijn van het internationale paardensportevenement en daarna moet de rust voor het dorp weerkeren”, aldus Zandstra.

‘Terug naar waar we ooit begonnen zijn’

Na 26 jaar rond het hoofdterrein keert de Military Boekelo-Enschede dus weer terug naar de oale groond. Zandstra: “We gaan terug naar waar we ooit begonnen zijn. Dit is Military Boekelo-Enschede. Zo was het, en zo is het nu weer. En onze ambities reiken ver. Het zou toch fantastisch zijn als we vanuit Twente een keer een Europees kampioenschap organiseren? Dat zou een kroon zijn op het evenement. Door de internationale bond wordt dit idee in ieder geval al omarmd.”
 

Over Military Boekelo-Enschede

Military Boekelo - Enschede beleeft dit jaar zijn 46e editie en vindt plaats van 6 tot en met 9 oktober as. Het behoort tot een van Nederlands grootste outdoor sportevenementen. Het evenement strekt zich uit over een 55 hectare tellend terrein. Het laatste decennium werd het paardensportevenement maar liefst vijf keer door de ruiters gekozen tot ‘s werelds beste Military. Naast een sportief evenement behoort Military Boekelo - Enschede tot de top van de grote business events van Nederland met ieder jaar meer dan 20.000 zakelijke relaties, bestuurders en politici als gast van meer dan honderd sponsoren.

28-09-2016
Media
  • Archiefbeeld Military hoofdterrein.jpg
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht