Tickets
Nieuws

Military Boekelo Enschede 2016 van start

Boekelo (5 okt. 2016) - De Military van Boekelo Enschede is woensdagmiddag van start gegaan met de veterinaire keuring van de paarden. Deze keuring is noodzakelijk om te kijken of de paarden die van start gaan topfit zijn.

Voor de Nederlander Theo van de Vendel was het even spannend, omdat zijn paard Zindane werd doorverwezen naar de "holding box". Tijdens de tweede inspectie kregen gelukkig ook zij het "passed" te horen van de jury.

Overigens was Theo niet de enige die even in spanning werd gehouden. Ook het paard Phoenix d'Amigny van de Italiaan Umberto Riva werd naar de "holding box" verwezen, maar na de tweede inspectie alsnog tot de wedstrijd toegelaten. Daardoor gaan in totaal 94 combinaties van start uit 14 landen. 

De wedstrijd in Boekelo is belangrijk voor het Nederlands Kampioenschap. Daarin gaan acht ruiters van start met in totaal elf paarden. Titelverdedigster Alice Naber-Lozeman tracht met maar liefst drie paarden haar titel te prolongeren. Tim Lips start twee paarden, waaronder de schimmel Keyflow. 

Naast de Nederlandse titel wordt in Boekelo ook de laatste wedstrijd verreden in het kader van de FEI Nations Cup Eventing. Daarin gaat Groot-Brittannië aan de leiding, met slechts vijf punten voorsprong op Duitsland. Frankrijk lijkt zeker van de derde plek, terwijl Nederland de alleszins voorlopige vierde plek inneemt. De voorsprong van Nederland op Australië is met vijf punten minimaal en op Ierland met 15 punten ook klein. Beide landen zijn hier met sterke teams aan de start. 

Opvallend is dat in het 94 tellende deelnemersveld 12 paarden in Nederland gefokt zijn. Tot 2004 speelden de in Nederland gefokte paarden in deze discipline vrijwel geen enkele rol van betekenis. Tot dat jaar was de hoofdrol voor paarden weggelegd die hoog in het bloed stonden. Sinds de steeple uit de eventing sport is verdwenen blijken halfbloeds, en dus ook de KWPN paarden, in deze tak van sport een steeds grotere rol van betekenis te kunnen spelen.

Om 09.00 uur gaat op donderdag de eerste ruiter van start in de dressuur, het eerste onderdeel van de military ban Boekelo - Enschede en dat is de Britse ruiter Oliver Townend. Nederlands teamlid Alice Naber-Lozeman is om 09.35 uur de eerste Nederlandse deelnemer en zij gaat van start met Coral Estate Harry Belafonte. Ook Tim Lips en Keyflow maken deel uit van het Nederlandse team en zij gaan van start om 13.58 uur. Theo van de Vendel start met Zindane voor het Nederlandse team op vrijdag om 11.27 uur, terwijl Elaine Pen met Dostowjesky van start gaat als vierde teamlid om 15.57 uur.

Media
  • Alice Naber-Curacoa-Boekelo2016.JPG
Meer Nieuws
Tim Price zet Military Boekelo Enschede naar zijn hand
Foto credit: Military Boekelo/Michael Gale
Lees verder