Tickets
Nieuws

Military Boekelo kent alleen winnaars

Boekelo (8 okt. 2016) - De 46ste editie van de Military Boekelo Enschede kent alleen maar winnaars: schitterend weer, een perfecte bodem, een technisch lastige cross die door acht van de ruim negentig starters binnen de tijd werd gereden en nog steeds is het geen gelopen race wie zich morgen winnaar van de wedstrijd mag noemen en wie gehuldigd gaat worden als Nederlands Kampioen. Daarvoor zijn de verschillen in beide individuele klassementen te klein, terwijl ook in de landenwedstrijd het nog niet zeker is of Nederland de schitterende tweede plek weet vast te houden, want het Oranje kwartet van Martin Lips wordt op de hielen gezeten door Nieuw Zeeland, terwijl Groot-Brittannië schijnbaar onbedreigd aan de leiding gaat.

Zonder aantallen te noemen denkt voorzitter Robert Zandstra dat er bezoekersrecords gebroken zijn. Het oude record stond op 60.000 mensen die zich een weg baanden door het Twentse coulissenlandschap, dat zich in de warme herfstzon van haar schoonste zijde liet zien.

Het venijn van de wedstrijd zat duidelijk in de staart, want terwijl er nog tien combinaties van start moesten gaan werd duidelijk dat de strijd tussen dit tiental zou gaan wie er morgen als leider in het klassemtent van start gaat in het laatste onderdeel, het springen. Even zag het er naar uit dat dit de Amerikaanse Lauren Kieffer zou zijn met Meadowbrook's Scarlett, maar de zes seconden die zijn langer over de cross deed dan was toegestaan deed haar naar de tweede plek terugvallen, achter de jeugdige Duitse amazone Stephanie Böhe met Haytom. De Duitser Andreas Dibowski, die Boekelo al tweemaal wist te winnen, staat met FRH Butts Avedon derde, voor Nieuw Zeelander Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody, terwijl de Brit Oliver Townend met Colley SRS vijfde staat, maar de verschillen tussen Townend en de leidster in de tussenstand Böhe zijn minder dan de vier strafpunten die een vallende paal in het springparcours van zondag oplevert.

Ook in het Nederlands Kampioenschap zijn de verschillen miniem. Alice Naber-Lozeman, die met Coral Estate Harry Belafonte aan de leiding gaat (in het algemeen klassement neemt zij de voortreffelijke 12e plaats in) heeft minder dan een springbalkje voorsprong op Elaine Pen met Dostowjeski. Dat Naber-Lozeman met ACSI Zamzam ook nog derde staat in het Nederlands Kampioenschap met met Coral Estate Curaçao vierde onderstreept de vorm waarin deze amazone momenteel verkeert. Op plek vijf vinden we Tim Lips met Keyflow.

In totaal gingen 94 combinaties van start in de dressuur en zes combinaties trokken zich voor aanvang van de cross terug. Er waren in totaal 18 eliminaties in de cross en er waren vijf combinaties die de opgave tijdens de rit voor hun paard te zwaar vonden en de strijd staakten. Drie combinaties kwamen iets te zwaar ten val. De Duitse amazone Anna Siemer werd naar het ziekenhuis overgebracht en daar besloot men haar een nachtje in observatie te houden. De Nederlander Jordi Wilken, lid van het Rabo Talententeam kwam met Burry Spirit op mogelijk de gemakkelijkste hindernis ten val. Ook hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht vrijwel direct daarna naar huis. De op het hoofdterrein ten val komende Italiaan Pietro Sandei werd ook in de ambulance geladen, maar dat had een dermate heilzame werking dat hij daar meteen geheel herstelde en niet naar het ziekehuis hoefde te worden gebracht.

Parcoursbouwer Sue Benson merkte tijdens afsluitende persconferentie op zaterdag op: "Met droge beken, water naar de watercombinatie brengend, hadden we voor het eerst in al die jaren dat ik bouw normale omstandigheden, maar dat waren voor Boekelo uitzonderlijke omstandigheden.

Met acht combinaties binnen de tijd en 65 paarden op de lijst voor de veterinaire keuring waar we morgenochtend mee aanvangen kun je zeggen dat de cross country dag van Boekelo alleen maar winnaars kende!".
Media
  • Stephanie Bohe - Haytom - Military Boekelo 2016 15.JPG
Meer Nieuws
Tim Price zet Military Boekelo Enschede naar zijn hand
Foto credit: Military Boekelo/Michael Gale
Lees verder