Tickets
Nieuws

Oranje moet Belgen achterhalen

MEREL BLOM BESTE NEDERLANDSE OP EERSTE DRESSUURDAG MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om zich alsnog te verzekeren van een ticket voor de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Na de dressuur in de Military Boekelo-Enschede moet TeamNL tegen de zuiderburen een nadelige marge van precies 2,5 strafpunt wegwerken. Op de tweede concurrent Zwitserland heeft Oranje voorlopig een voorsprong van 8,7 strafpunt. Met 100,8 punt bezet Nederland de negende plaats in de finale van de strijd om de FEI Nations Cup en heeft het drie landen achter zich.

Als tweede starter van vijftig deelnemers op de eerste dag kwam Andrew Heffernan als eerste teamruiter in de ring. De in Engeland gevestigde ruiter reed zijn pas achtjarige schimmel Gideon. De combinatie reed een degelijke proef met hier en daar wat foutjes, die werd gehonoreerd met een score van 38,10 strafpunt. Heffernan: effernan: “Mijn paard is pas acht jaar en dit voor hem de eerste wedstrijd op dit niveau. Ik merkte dat Gideon iets last kreeg van spanning waardoor hij een tikkeltje nerveus werd. Dat drukte de score jammer genoeg behoorlijk.”

Merel Blom reed vervolgens met Ceda voor TeamNL een knappe proef, waarmee ze maar net onder de 70 procent bleef, met 30,40 strafpunt goed voor de beste teamscore. Merel Blom staat na de eerste dag keurig twaalfde in het individuele klassement. “We hebben alle twee de proef met de kop erbij gelopen. Ceda raakte alleen onder de indruk van het rode touwtje bij de ingang van de ring. Gelukkig hebben we daar zaterdag in de cross geen last van”, aldus Blom, die met haar voorlopige positie tevreden mag zijn.

Dubbel gevoel
Raf Kooremans was met Dimitri de slotruiter voor Nederland. Kooremans tekende voor een net optreden, maar hield aan zijn met 32,30 strafpunt gewaardeerde proef een dubbel gevoel over. “Ik was tevreden met de manier waarop Dimitri zich liet zien, maar de punten vielen me wat tegen. Het zag er blijkbaar minder goed uit dan zoals ik het voelde.” Kooremans deelt de 27ste plek met zijn verdienstelijk rijdende landgenote Janneke Boonzaaijer op ASCI Champ de Tailleur.

Bondscoach Bettina Hoy kon zich wel vinden in de reactie van Kooremans: “Raf reed echt een goede proef en heeft te weinig punten gekregen, vind ik. Merel deed het prima en dat blijkt ook uit haar score. Het paard van Andrew Heffernan is pas acht en was wat overdonderd door de hele atmosfeer. Mijn ruiters hebben gedaan wat ze kunnen, meer kan ik nu niet verwachten. Maar we hebben nog twee onderdelen te gaan en alles is nog mogelijk.”

Nadat vijftig van de 98 deelnemers, onder wie ruiters van de twaalf teams, gaat de Duitse Sandra Auffarth, in 2014 zowel individueel als met het team Europees kampioene, met haar paard Let’s Dance 73 met 24,90 strafpunt aan de leiding in het individuele klassement. Hij wordt gevolgd door de Japanner Yoshiaki Owia met zijn door fokker A.H. Litjens uit Afferden gefokte KWPN’er Bart L JRA (25,60), de Australiër Christopher Burton met Clever Louis (26,00) en Olympisch kampioen Michael Jung met FioscherRocana (26,10).

Duitsland voert met 78,10 strafpunt soeverein de rangschikking bij de landen aan, voor de Verenigde Staten(89,70) en Japan (90,20).

Individueel klassement na 50 van de 98 combinaties
1. Sandra Auffarth (Dui) – Let’s Dance 73 24,90 strafpunt
2. Yoshiaki Oiwa (Jap) – Bart L JRA 25,60
3. Christopher Burton (Aus) – Clever Louis 26,00
4. Michael Jung (Dui) – FischerRocana FST 26,10
5. Tamra Smith  (USA) – Mai Baum 26,70
12. Merel Blom – Ceda 30,40
27. Janneke Boonzaaijer – ASCI Champ cde Tailleur 32,30
       Raf Kooremans – Dimitri 32,30
31.  Ilona Kluijtmans – Image of Roses 33,10
46.  Andrew Heffernan – Gideon 38,20
49.  Nina de Haas – Cocu 41,50

Landenklassement na dressuur
1. Duitsland 78,10 strafpunt
2. Verenigde Staten 89,70
3. Japan 90,20
7. België 98,30
9. Nederland 100,80
12. Zwitserland 109,50Foto © Willem Pfeiffer/Hippisch Twente
 

Media
  • Merel Blom Ceda
Meer Nieuws
Military Magazine
Het enige tastbare feit dit jaar ons vertrouwde Military Magazine.
Lees verder
50 jaar Military Boekelo
In 2021 bestaat Military Boekelo Enschede 50 jaar
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht