Enschede Penning en ‘gouden vleermuis’ voor military
Tickets
Nieuws

Enschede Penning en ‘gouden vleermuis’ voor military

BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend burgemeester Theo Bovens overhandigde de onderscheiding woensdagavond tijdens de receptie ter gelegenheid aan het vijftigjarig bestaan van het evenement aan voorzitter Robert Zandstra.
De military op de Twentse akkers wordt sinds 1971 verreden. De eerste edities vonden plaats op landgoed Het Lankheet, daarna dienden het Teesinkbos, de Broekmaatweg en sinds enkele jaren opnieuw Het Teesinkbos als uitvalsbasis voor de belangrijkste wedstrijd in de discipline eventing van Nederland. De Enschede Penning wordt uitgereikt aan mensen, bedrijven en instellingen vanwege bijzondere en meerjarige verrichtingen die een speciale uitstraling geven aan de stad Enschede en die bijdragen aan de promotie en het imago van de stad.
Ludieke knipoog Namens de foundersclub van Military Boekelo-Enschede kreeg Robert Zandstra uit handen van voorzitter Albert Post een ingelijste ‘gouden vleermuis’ aangeboden. Het was een knipoog naar de actie van de Natuur- en Milieuraad Enschede, die de feestavonden bij de editie van 2021 van het evenement wilde voorkomen om zo vleermuizen tegen geluidsoverlast te beschermen.
Het kwam zelfs tot een bezoek aan de rechter, maar de zaak werd uiteindelijk in der minne geschikt, omdat het verbieden van de festiviteiten vanwege het wegvallen van een flink stuk van de begroting dan mogelijk een streep door de hele military zouden halen. Dat wilde de actiegroep niet op haar geweten hebben.
Geluidsonderzoek Terwijl donderdagavond de Military Classic Night-Fair ruim 2.500 bezoekers naar het hoofdterrein van de military trok, waren aan de boorden van het Teesinkbos geluidsjagers op onderzoek. Zij waren bezig met het meten van het geluid waarvan de in dit gebied verblijvende vleermuizen volgens de actiegroep mogelijk last zouden kunnen ondervinden. Dit onderzoek was het resultaat van het overleg in de gangen van het gerechtsgebouw in Zwolle tussen de organisatie van de military en de groep.
Volgens Arjen de Weerd, die binnen de organisatie belast is met dit onderzoek, duurt het nog geruime tijd voor de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. “Deskundigen die alles weten over de vleermuis en wij wachten de uitkomsten af. Duidelijk is wel dat het bereik van het gehoor van een vleermuis van een geheel andere orde is dan het menselijk oor. Daardoor kan geluid dat door een mens als hinderlijk wordt ervaren door een vleermuis geheel anders worden waargenomen”, aldus De Weerd.

08-10-2021
Media
  • Enschede penning CA 1024
  • Gouden vleermuis CA 900
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht