Parcours crosscountry fraai en selectief
Tickets
Nieuws

Parcours crosscountry fraai en selectief

ONTWERPER ANDREW DITCHAM: ‘DOOR WEGVALLEN BOS TEMPO DEELNEMERS TEMPEREN’

BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en selectieve crosscountry op het programma staat. Parcoursontwerper Andrew Ditcham schotelt de ruiters een interessant menu voor met dertig hindernissen, waarop veertig sprongen moeten worden afgewerkt. Voor het 5750 meter lange traject is een optimale tijd van tien minuten en zes seconde vastgesteld.

De Engelsman is voor de vierde keer verantwoordelijk voor de hindernissen in Boekelo. Hij nam die taak vier jaar geleden over van zijn landgenote Sue Benson, die hij in 2012 assisteerde bij de bouw van het parcours tijdens de Olympische Spelen van London. Vanwege ‘corona’ ging het evenement in 2020 niet door.

Ditcham liet een groot deel van het parcours van vorig jaar in tact, maar plaatste wel een handjevol nieuwe obstakels, paste er enkele aan en bracht ook wijzigingen aan in de route, die voorzien werd van twee extra lussen. Dat laatste had vooral te maken met het schrappen van het gedeelte in het Teesinkbos. De Engelsman: “Daardoor moest ik elders in de route zien tijd te winnen en hebben we onder meer vlak voor sommige hindernissen wat extra materiaal geplaatst om het tempo van de deelnemers wat te temperen.”

Tijd terug pakken
Andrew Ditcham, die al vele complimenten in ontvangst mocht nemen voor het parcours van de terreinrit, vervolgt: “Omdat het bos er uit is, moeten we tijd terug pakken en daar plekken voor zoeken. Het is niet de bedoeling dat er te veel binnen de tijd binnen komen. Dat is gezien de prima gesteldheid van de bodem als gevolg van het goede weer sowieso al lastig genoeg. Elke keer dat ze aan de teugel moeten trekken, scheelt dat een seconde.”

Als de ruiters op het hoofdterrein de hindernissen 27 en 28 goed hebben overwonnen, sluiten ze af met twee nieuwe obstakels (Chicken House en Roll Trap), waarmee Andrew Ditcham probeert de deelnemers vooral bij de les te houden. “Naarmate je dit werk langer doet, leer je dat je de rijders nooit genoeg kunt helpen.”

Behalve van de altijd druk bezochte tweede waterpartij verwacht de Brit vooral veel van de Sunken Road (10) en Om de Hoek (24), beter bekend als de Langezaal-hindernis. “Eerlijk gezegd vermoed ik dat die laatste het meest invloed zal hebben op de uitslag.”

Geen grote verschuivingen
De tweede dag van de dressuurproef tijdens Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag geen grote verschuivingen in de top van het klassement teweeg gebracht. Wel reed de Amerikaanse Hallie Coon met 25 minuspunten naar de tweede plaats met haar negenjarige schimmelmerrie Cute Girl (v. Coventry). 

Stephan Hazeleger mengde zich als individuele starter in de strijd om het door Sanne de Jong aangevoerde NK met zijn elfjarige ruin James Bond (v. Amy’s Boy). Hij staat daarin derde met 34,6 strafpunt, waarmee hij in de internationale rangschikking op de gedeelde 61ste plek is beland. Sanne de Jong bezet positie 34, Merel Blom-Hulsman is terug te vinden op de 55ste stek in het 112  combinaties tellende veld.

 

Parcoursontwerper Andrew Ditcham op het hoofdterrein. Foto © Hippisch Twente.

Hallie Coon, de nieuwe nummer twee in het klassement, na haar rit met Cute Girl. Foto © Ashley Claus.

Stephan Hazeleger meldde zich met James Bond op de derde plek in de strijd om de nationale titel. Foto © Ashley Claus.
 

Media
  • Hallie Coon
  • Stephan Hazeleger
  • Andrew Ditcham 800
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht