Nicolas Touzaint: tweede eindzege in zicht
Tickets
Nieuws

Nicolas Touzaint: tweede eindzege in zicht

FRANSMAN NA CROSSCOUNTRY OP KOP IN MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE, MEREL BLOM LEIDT NK

BOEKELO – De Fransman Nicolas Touzaint nam zaterdag met een foutloos optreden in de crosscountry een voorschot op zijn mogelijk tweede eindzege in Military Boekelo-Enschede. Zeventien jaar geleden won hij met Tatchou, dit keer hoopt hij de tienjarige ruin Diabolo Menthe (v. Scareface de Mars) naar de winst te sturen.

Olympisch kampioene Julia Krajewski uit Duitsland, die de dressuur op haar naam schreef, maakte een duikeling in de grote watercombinatie en komt niet meer in het klassement voor. Nummer twee van het eerste onderdeel, Hallie Coon uit Amerika, kreeg een flink aantal strafpunten tijdens haar terreinrit en staat nu 68ste. Voor Nicolas Touzaint komt de belangrijkste oppositie nu uit België. Lara de Liedekerke, met alle drie paarden foutloos aan de streep, is tweede op haar twaalfjarige hengst Ducati d’Arville (v.Diarado) met 26,6 strafpunt. De Duitser Felix Etzel ligt op koers voor de derde plek op de even oude hengst Polartanz (v. Konvoi).

Olympische Spelen
Met Diabolo Menthe hoopt Nicolas Touzaint, ook met het landenteam van Frankrijk eerste, zich via Boekelo te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs.” Zaterdag was hij enthousiast: “Ik ben heel blij met hoe het vandaag liep, het ging allemaal volgens plan. We staan er goed voor, maar de klus is nog niet klaar.” Behalve Lara de Liedekerke en Felix Etzel volgen ook Rosalind Canter met MHS Seventeen (28,6) en de Zwitser Felix Vogg met Dao de l’Ocean (29,4) op minder dan een springfout afstand van de Fransman na twee onderdelen.

Lara de Liedekerke staat met haar tweede troef, de tienjarige schimmelmerrie Hooney d’Arville (v. Vigo d’Arsouilles), ook nog eens achtste. “Ik heb er geen woorden voor hoe ik heb genoten”, concludeerde de Belgische na afloop. Dat deed ook de Duitse nummer drie Felix Etzel. “Mijn paard had nog niet eerder een lange vier ster gelopen en deed het super. De eerste tien hindernissen moest hij wel wennen, vooral aan de massa publiek die dicht langs het parcours stond. Maar daarna begon hij goed te ademen en kwam hij in een prima ritme. Aan het eind voelde hij ook nog erg fris. Maar je kunt best zeggen dat dit een mooi leerproces was voor ons allebei. 

Ongemeen spannend
De strijd om het nationaal kampioenschap blijft zondag tot het eind ongemeen spannend. Merel Blom nam met haar negenjarige vosruin Vesuve d’Aveyron (v. Jaguar Mail) de leiding met 37,9 strafpunt. Maar een enkele springfout op zondag kan voor haar het feestje bederven. Vooralsnog zit Janneke Boonzaaijer haar met I’m Special N (v. I’m Special de Muze) het dichtst op de hielen (40,0) en bezet Adriaan Smeulders met de dertienjarige schimmelruin Ekow (v. Esteban) de derde plaats (41,2). Maar Sanne de Jong schuift mogelijk met de elf jaar oude bruine merrie Global Faerlie Flashy (v. Primitive Fairie Tale) naar de tweede plek door, als ze na haar protest tegen het vermeend foutief passeren van een vlag de vijftien strafpunten weer in mindering mag brengen en dan op 39,9 zou komen.

Frankrijk heeft in de laatste ronde van de strijd om de FEI Nations Cup ruim de leiding met 97,8 strafpunt. België, al zeker van de eindzege, staat tweede (113,0) en de Britten derde (122,2). Nederland is zevende met 132,4 strafpunt.

Op de laatste dag komen nog 84 combinaties in de ring voor het afsluitende springen, mits ze de veterinaire inspectie in de ochtend goed doorstaan. Van de 112 gestarte duo’s vielen er voor en tijdens de crosscountry 28 weg uit het klassement. Twee ruiters besloten niet aan de crosscountry te beginnen. Negen deelnemers besloten zelf de terreinrit niet te voltooien, zeventien moesten op basis van de reglementen wegens stops worden uitgesloten.

Veilig thuis
Na afloop van de door ruim 60.000 toeschouwers gevolgde cross kon parcoursontwerper Andrew Ditcham tevreden terugkijken. “Het was een dag die begon met gemengde gevoelens, omdat er zeker aan het begin vooral op het water veel fouten werden gemaakt. Wat daarvan precies daarvan de oorzaken waren, moeten we ook aan de hand van videobeelden zien te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld liggen aan de manier van het benaderen van de sprong, hoe ze die uitvoeren, hoe de landing in zijn werk gaat en hoe de gesteldheid van de bodem er is. Na afloop kunnen we gelukkig vaststellen dat alle deelnemers veilig zijn thuis gekomen en dat er geen paarden zijn die een serieuze blessure hebben opgelopen.”

https://military-boekelo.nl/actueel/startsresults 

** UPDATE ** Het protest voor de 'missed flag' van Sanne de Jong en Laura Collett zijn toegewezen, waardoor er toch wijzigingen in het klassement plaats hebben gevonden.

Individueel klassement
1. Nicolas Touzaint
2. Lara de Liedekerke-Meier
3. Laura Collett

Nations Cup
1. Frankrijk
2. Groot-Britannië
3. België
4. Nederland

Nederlands Kampioenschap
1. Merel Blom-Hulsman
2. Sanne de Jong
3. Janneke Boonzaaijer

Nicolas Touzaint met Diabolo Menthe.

Merel Blom met Vesuve d’Aveyron.

Het Franse team met vanaf links Maxime Livio, Nicolas Touzaint en zijn vader Thierry (bondscoach), Karim Florent Laghouag en Jean Lou Bigot.

Foto’s © Ashley Claus.  

Media
  • Nicholas Touzaint
  • Team Frankrijk - Nations Cup
  • Merel Blom
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht