Crosscountry met oog voor detail
Tickets
Nieuws

Crosscountry met oog voor detail

BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste editie van de Military Boekelo-Enschede zijn zonder uitzondering met oog voor detail afgewerkt.

“De decoraties hebben we niet gemaakt voor de ruiters, want die daveren met een tempo van 570 meter per minuut door de weilanden en over de obstakels. Zij zijn bedoeld voor het publiek. Ik houd ervan om samen met Gary Podmore als uitvoerder van mijn ideeën van iedere hindernis iets speciaals te maken, waardoor de toeschouwers iets meer te zien krijgen dan een simpele stapel hout.”

Eekhoorns, trollen, bijen en kippen
Zo zijn bij hindernissen eekhoorns, trollen en bijen uitgezaagd. Her en der is gewerkt met veelkleurige pompoenen als grondlijn. In het ‘kippenhok’ liggen kippen van gips lekker in het stro.

Het is decor, waarmee Adrian Ditcham graag werkt en in een aantal gevallen benadert hij bij het verzorgen van de aankleding de aanpak van de legendarische voormalig parcoursbouwer van Boekelo Jan Stokkentré. Die liet een paar ezels in een tredmolen lopen om zo de Gold Digger-hindernis extra spectaculair te maken.

Ook schroomde hij niet om bij de watercombinatie een huisje met een schoorsteen te bouwen. Op de wedstrijddag kringelde er rook uit de schoorsteen. Want, zei Stokkentré: “De mensen moeten toch het idee hebben dat daar daadwerkelijk paling wordt gerookt.”

Rijkunstige vaardigheden
Ditcham is sinds 2019 verantwoordelijk voor de bouw van de crosscountry in Boekelo. Hij nam de taak destijds over van zijn landgenote Sue Benson. Steeds nadrukkelijker zet de Engelsman de cross naar zijn hand. Hij zoekt daarbij de moeilijkheden niet in de zwaarte van de hindernissen, maar stelt de rijkunstige vaardigheden van de ruiters op de proef.

Dat doet hij door bijvoorbeeld de paarden visueel naar een buitenbocht te dwingen. Daardoor wordt de ruiter, als deze het paard niet optimaal onder controle heeft, met een ‘langsloper’ geconfronteerd, wat 20 strafpunten oplevert.

“Op die wijze hoop ik een selectie te realiseren zonder dat paard en ruiter echt risico lopen”, aldus Ditcham. In de cross die 26 hindernissen telt stelt de ‘coursedesigner’ de ruitervaardigheid van de berijder meerdere malen op de proef. Dat doet hij onder meer op de beide watercombinaties.

De crosscountry heeft over de gehele lengte een perfecte bodem, waardoor de paarden op veel gedeelten voluit door kunnen galopperen. Vooral in het begin zijn die goed van lengte, waardoor de paarden in een mooie cadans kunnen komen voor de hindernissen, die op voorwaarts rijden zijn gebouwd. Dat er een technisch pittige combinatie aan het eind van de cross is gebouwd is logisch. Die opgave, twee heggen met een brede sloot daartussen, moet de ruiters er mede van weerhouden te veel van hun paarden te vragen. Want stranden in
het zicht van de eindstreep wil niemand.

Zes ruiters uit top tien
Dat ‘Boekelo’ een absoluut topveld aan de start heeft, wordt extra onderstreept door de nieuwste FEI-wereldranglijst. Zes ruiters uit de top tien komen op de Twentse akkers in actie. Het Nieuw-Zeelandse echtpaar Tim en Jonelle Price voert de ranglijst aan. In Boekelo neemt Tim na de dressuur de vierde plaats in. Rosalind Canter uit Groot Brittannië bezet de vierde plek, terwijl zij in Boekelo voorlopig derde staat.

De Amerikaan Boyd Martin is zesde op deze ranglijst en in Boekelo is hij na de dressuur te vinden op de vijftiende positie in het tussenklassement. Kersvers wereldkampioen Yasmin Ingham staat achtste en is negende in het tussenklassement. Tom McEwen is de nummer negen op de FEI-lijst. In Boekelo sloot hij de dressuur als gedeeld vierde af.

Verder prijkt de naam van William Fox-Pitt, tweevoudig winnaar van Military Boekelo-Enschede in 2003 en 2005, op de startlijst. Net als die van Laura Collett, de winnares van 2019 die vorig jaar deel uitmaakte van het goud winnende Britse team bij de Olympische Spelen in Tokyo. Zij gaat nu, ook na de tweede dag van de dressuur, aan de leiding met Dacapo.

En die van Zara Tindall-Phillips, de kleindochter van de onlangs overleden Britse koningin Elisabeth II. Zij veroverde in 2006 in Aken de individuele wereldtitel.
Thierry van Reine begint zaterdag met ACSI Harry Belafonte om 10.45 uur als eerste aan de 5798 meter lange crosscountry, die 26 hindernissen telt.

Voor uitslagen en startlijsten, zie www.rechenstelle.de

Fotobijschriften:
Zara Tindall-Phillips, wereldkampioene 2006 en kleindochter van de onlangs overleden Britse vorstin Elizabeth 2, tijdens de dressuur met Class Affair.

Foto © Ashley Claus.
Media
  • Zara Tindall 2
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht